UZUN-BEYAZ-BULUT-GELİBOLU ROMANININ TARTIŞMAYA AÇTIĞI SORULAR...

1 Şubat 2008 Cuma

1-Aynı adam, aynı savaşta düşman iki ülkede savaş kahramanı olabilir mi?

2-Birinci Dünya Savaşı'nda Müttefikler Çanakkale Cephesi'nde Osmanlı İmparatorluğu'nu yenebilseydi ve Çanakkale geçilebilseydi, Bolşevik Devrimi yapılamaz, Sovyetler Birliği kurulamaz, bunun sonucu olarak 20.yy' da dünya sahnesinde hala Rus İmparatorluğu devam eder miydi? Çanakkale Savaşları'nı Türkler'in kazanması dünya tarihini radikal olarak değiştirmiş midir?

3-Çanakkale Savaşları'nda Osmanlı Ordusu bütün askeri sırları ve silahlarıyla Almanlar'a teslim edilmişti. 5. Ordu Komutanı Alman General Liman von Sanders'di ve savaşla ilgili kararları o veriyordu. Almanlar Çanakkale Zaferi'ni bir Alman zaferi olarak kutlama hakkına sahipler mi? Alman tarih kitaplarında Çanakkale bir Alman zaferi olarak mı okutulmaktadır?

4-General Sanders' in bazı yanlış askeri kararlarında Müttefikleri Çanakkale' de Türklerle oyalayarak Avrupa cephesindeki Almanları korumak üzere bir art niyet var mıydı?

5- 12 Ağustos 1915' de Suvla Koyu' nda bir bulut içinde kayboldukları 3 Yeni Zelandalı asker tarafından notere tasdikli raporla bildirilen İngiliz 4. Norfolk Taburu' na oldu? Hiçbir iz bırakmadan kaybolan 267 İngiliz askeri' ni Ingilizler'in dediği gibi Türkler topluca öldürdüler mi? Yoksa bu askerler, Yeni Zelandalılar'ın anlattığı gibi 'buluta binip' gittiler mi? Çanakkale'deki kayıp İngiliz taburunun sırrı ne zaman çözülecek?

0 yorum: