Asil Tİmsahlar

26 Ocak 2008 Cumartesi

ASIL TİMSAHLAR» (Croeodilus), alt çenelerinin iki yanındaki dördüncü dişlerin ötekilerden iri olup ağız kapalı olduğu zaman üst çenenin yanlarındaki çentiklerin içine girmesi ve meydanda kalmasıyle tanınırlar. Bu tertip asıl timsahlara sırıtır gibi bir yüz ifadesi verir.
Başlıca tür bugün daha Orta ile Güney Afrika'da ve Madagaskar'da bulunan «Nil timsahı» dır (Crocodilus niloticus). Bunun rengi sırtında küçük siyah beneklerle süslü koyu bir tunç yeşilidir. Vücudunun alt yüzeyi kirli bir sarıdır. Nil timsahlarına eskiden Mısır'da mabut gözüyle bakılırdı. Eski Mısır mezarlarından bol sayıda timsah mumyası çıkmıştır. Eski Mısır'lılar hatta bir şehre timsahın adını vermişler ve «Croeodilopolis» demişlerdir.
Yağmur kuşlarından timsah bekçisi adlı bir türün timsahla sıkı bir arkadaşlık kurduğu söylenir. Arkadaşına tehlikeleri haber verdikten başka, onu, zırhına yapışmış sülüklerden kurtarmakta, hatta dişlerinin arasını temizlemektedir. Fakat timsahın müthiş düşmanları da vardır. Bunlardan biri yumurtalarıyle beşlenen firavun faresi'dir. İnsanoğlu da eti ve derisi için timsahı çok avlar. Nil timsahr'nın aşağı Mısır'daki yurdundan kaybolmasının bir sebebi de budur. Sahra bölgesindeki kuraklaşma da dev sürüngenin, tek tük köşeler dışında Kuzey Afrika'dan yok olmasına yol açmıştır. Bugün Nil timsahı'nın asıl yurdu Madagaskar'dır ve birçok kâşifler tarafından orada tetkik edilmektedir.
Nil timsahları'nın bir özelliği de, eti taze olarak yemeyip onu nehir kıyısındaki inlerinde çürümeye terk etmeleridir. Esaret hayatındaki timsahlara bu sebepten bayat veya idrarla ıslatılmış et vermek gerekmektedir. Timsahlar sindirimlerine yardım olmak üzere, midelerindeki besinleri öğütmeye yarayan çakıllar da yutarlar.
Nil timsahı, yumurtalarını, ağustos ile eylül sonu arasında yumurtlar. 20-30 yumurta uzunlamasına 5-9 santim boyundadır. Dişi kıyıda bir oyuk kazmakta ve yumurtalarını, kum tabakalarıyle ayrılmış katlar halinde buraya yumurtlamaktadır.

0 yorum: