Emek Platformu'nun aldığı karar doğrultusunda çalışanlar sosyal güvenlik tasarısını protesto etmek için dün Türkiye genelinde 10.00-12.00 saatleri arasında iş bıraktı.
Hak-İş, Türk-İş, DİSK, KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen'in de aralarında bulunduğu 17 sendika ve sivil toplum örgütünün oluşturduğu Emek Platformu'nun aldığı karar doğrultusunda çalışanlar, Sosyal Sigortalar ve Güvenlik Yasa Tasarısı'na tepki göstermek için dün Türkiye genelinde 10.00 - 12.00 saatleri arasında iş bıraktı. Birçok şehirde protesto yürüyüşleri ve açıklamaları yapıldı. İki saatlik “uyarı amaçlı çalışmama hakkı” eyleminde ulaşım, belediye ve temizlik hizmeti yapılamadı. Sağlık çalışanları eylem süresince acil vakalar dışında hizmet vermedi.
DERS BOŞ GEÇTİ
Öğretmenler iki saat süreyle derslere girmediler. Saat 10.00'da Haydarpaşa Garı'ndan Ankara'ya hareket edecek olan “Başkent Ekspresi” iki saatlik rötar yaptı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nde (DHMİ) de çalışanlar 2 saatlik iş bırakma eylemi yaptı. Atatürk Havalimanı'nda eylem sırasında uçakların iniş ve kalkışlarında herhangi bir aksama yaşanmadı. CHP Genel Merkezi'nde görev yapan çalışanlar, Emek Platformu'nun iş bırakma eylemine, genel merkez binasını terk ederek destek verdi. Tasarıyı protesto etmek için Aksaray Meydanı'nda toplanan yaklaşık 5 bin kişi de kortej halinde Saraçhane'ye yürüdü. Emek Platformu adına konuşma yapan Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, talepler dikkate alınmazsa tasarının görüşülmeye başlandığı gün Ankara'da olacaklarını söyledi.
İş bırakmak yasal değil
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çalışanların sosyal güvenlik tasarısının geri çekilmesi amacıyla gerçekleştirdikleri 2 saatlik iş bırakma eyleminin yasal olmadığını söyledi. Erdoğan hizmetler aksadığı için eylemin zulüm anlamına geldiğini ifade etti. Mili Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de iş bırakma eylemi yapan öğretmenler hakkında yasal işlem başlatılacağını açıkladı.
Tasarıya getirilen eleştiriler
Emek Platformu'nun sosyal güvenlik tasarısına yönelik eleştiriler şu şekilde: Emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan yaş sınırı, kademeli olarak 65'e, prim gün sayısı 7 binden 9 bine yükseliyor. Malullük ve ölüm aylığı hak etmek için gerekli 5 yıllık hizmet süresi 10 yıla çıkıyor. Aylık bağlama oranı her 360 prim gün sayısı için yüzde 2'ye indiriliyor. Emekli maaş zammında sadece enflasyon artışı dikkate alınıyor, refahtan pay verilmiyor. Özel hastanelerden yararlananlar sağlık hizmeti bedelinin yüzde 20'sini cepten ödeyecek. 90 gün prim ödeyen çalışanın işten çıkması halinde 6 ay süreyle sigortalı sayılma hakkı kalkıyor.
Hayat iki saat durdu
15 Mart 2008 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder